Färgsättningstips

Tips från färgcoachen       

Inomhus

Var försiktig när du väljer kulör från ett litet färgprov. Tänk på att kulören ”växer” med storleken.

Om du tänkt måla med en stark färg så är det bra att veta att den upplevs som ännu starkare när man målar den på väggen. Det lilla färgprovet kan inte återge samma styrka. Välj hellre en ”smutsigare” kulör på lilla färgprovet så är chansen större att det blir som du tänkt dig.

Fondväggar tillför liv & känsla och kan förändra ett rum totalt.

Konst gör sig bra mot en mörkare vägg.

Upplevelsen av en kulör förändras under olika tider på dygnet och i olika belysning. En kulör kan skifta ganska mycket beroende på ljus. Gäller speciellt lågkulörta färger. Upplevelsen av en kulör påverkas även av den eller de färger som finns intill t.ex. förstärks intrycket av en röd färg med starka accenter. Om man vill tona ner det röda kan man istället kombinera med en lugnare färg.

Hallen är ett utrymme som man normalt inte vistas i så länge i taget. Här kan du därför måla i en starkare kulör eller tapetsera med ett mer vågat mönster.  

Det känns dessutom välkomnande. En lite mörkare entré gör också att övriga rum känns luftiga och ljusa.

Om du är osäker på kulören du valt. Köp en provburk och provmåla. Då får du se hur kulören upplevs hemma hos dig i ditt befintliga ljus. Kolla även kulören olika tider på dygnet.

Viktigast är att känna efter själv vad man gillar. Kör på känslan!

Utomhus

Färg uppfattas annorlunda i dagsljus jämfört med inomhusljus. Många kulörer som upplevs som ”smutsiga” inne blir väldigt vackra i ute.  Välj därför en färg med ganska stor svarthet och som är mindre kulörstark. Är den för lite svart kan den uppfattas som självlysande. Blått och grönt upplevs ofta som mer kulörstarka utomhus än gult och rött. Att tänka på när man väljer kulör. När man ser en färg utomhus får den en dragning mot blått, som man inte uppfattade så tydligt i inomhusljus.

Du kan välja en starkare kulör ju smalare detaljerna på huset är. 

Tänk på att ha alla kulörer på huset till hands när du ska välja eftersom kulörena ”påverkar” varandra.

Framhäv dörrar och ingångar genom att färgsätta dem i kontrast mot fasaden . En dörr kan ha en helt ”egen” kulör som inte finns någon annanstans på huset.Ge dina gäster ett varmt välkomnande! Det ska vara enkelt och självklart att hitta fram till huvudingången, medan vi gärna vill dölja bakdörren.