Att tänka på

Generella tips vid målning utomhus.

Börja med att tvätta 

Påväxt såsom alger och/eller svarta prickar avdödas först med t.ex. Prick/Grön-fri från Jape.

Låt verka minst ett dygn, tvätta sedan med Jape Målningstvätt. Skölj ordentligt med vatten innan smutsen torkar fast igen. 

Målning bör ske inom en månad från att man tvättat. Dock får man vänta tills träets fuktkvot understiger 16 % (Använd fuktmätare).

Byt dåliga brädor. Skrapa/stålborsta löst sittande färg och slipa ner färgkanter/gråträ.

Grundolja och grundamåla  nytt trä och alla trärena ytor. 

Färdigstryk din yta två gånger. Tänk på att alltid följa rekommendationer som står på burken vad gäller torktider mm.

Rör om noga i burken innan arbetets början. Måla ej i direkt solsken eller vid risk för regn eller dagg de närmaste timmarna. Undvik att måla om luftfuktigheten är högre än

 70 % och vid lägre temperaturer än +7ºC. Saktuell väderinformation eller fråga oss gärna om du känner dig osäker!

Val av pensel är viktigt. Rätt pensel spar tid och lägger på rätt mängd färg, så din yta klarar sig i många år framöver. Använd kvalitétspenslar för optimalt resultat som t.ex. verktyg från Anza.

Penseltvätt rengör dina penslar effektivt och gör penslarna mjuka och ”medgörliga” igen.

Val av färgtyp bestäms av olika faktorer, Det finns inte en färg som är bäst för alla hus. 
Är huset nytt tittar man på vilken typ av panel det är samt vilket utseende man vill ha. Vi hjälper dig att hitta den färgtyp som passar dig rätt. Vad gäller kulören på ditt hus kan vår färgsättare, Susanne hjälpa dig genom ex. en sk. datafärgsättning. Vi kan också blanda provburkar i den kvalité och kulör som du vill testa.

Ett gammalt hus som är tidigare målat så är det bra att veta vilken färgtyp det är målat med tidigare. Detta för att i den mån man kan och vill använder man så lik den färgtypen som möjligt. Vet man inte vilken typ av färg huset är målat med tidigare så kan vi skicka ut en av våra fasadexperter. Då får man en fulltständig analys av fasaden samt vad som bör göras innan målning. 

Vid frågor finns vi här för dig med kunskap och alltid "en nyans starkare"